piątek, 8 kwietnia 2011

Najzdrowszy miód lipowy na ziemi

Wszyscy ludzie wiedzą, że rzepak to jedna z roślin z których tworzy się olej. Nie każdy natomiast wie, że ta żółto kwitnąca roślina zdobiąca tak wiele polskich krajobrazów, jest źródłem pozyskiwania wspaniałego miodu o jasnożółtym odcieniu.
Miód uzyskany z rzepaku jest tak samo żółty, jak żółte są rzepakowe kwiaty i ich pręciki, z których, zabiegane pszczoły zbierają cenny nektar. Żółty odcień miodu to też poprawność związana z faktem, że miód rzepakowy zalicza się do miodów wiosennych, a zatem pozyskiwanych z wiosennych roślin. Miody wyrabiane przez pszczółki z później kwitnących roślin mają przeważnie ciemniejsze kolory. Miód rzepakowy w  pierwotnej półpłynnej wersji jest niemal przezroczysty.
Jak wszelkie inne miody, tak i miód rzepakowy ulega tak zwanej krystalizacji, po której zmienia odcień i przeistacza się w jasnożółty z małymi akcentami zieleni lub plamkami barwy letniego kapelusza z cienkiej słomki. Po procesie krystalizacji, miód rzepakowy staje się gęsty, klejący o konsystencji przybliżonej do smalcu. Po otwarciu słoika z miodem rzepakowym, po naszej kuchni rozniesie się zapach dzikiej łąki, a po skosztowaniu tego 7 cudu świata poczujemy w ustach słodko-goryczkowy, zdarza się, że ma możliwość wydawać się mdły.
Zbiory rzepakowego miodku odbywają się każdego roku pod koniec maja i na początku czerwca. Przyjmowanie miodu rzepakowego polecane jest osobom z chorobami układu krążenia, serduszka, zaburzeniami działania wątroby i z problemami z drogami oddechowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz